Varför alger i fodret?

Alger är känt som ett hälsosamt livsmedel, och det finns många faktorer som gör den till en av naturens nyttigaste växter. Algen i vårt foder heter Ascophyllum Nodosum, och innehåller en mängd vitaminer, mineraler, spårämnen, aminosyror och omega-3-fettsyror i sin naturliga balans.

 

Genom att använda alger i vårt recept, får vi ett hälsosamt välbalanserat helfoder med naturliga råvaror.  De ekologiska algerna skördas av Algea, i Norge, bortom polcirkeln, i en av de renaste livsmiljöerna i världen. De skördas och bearbetas genom en strikt process för att bevara dess kvalitet, utan miljöpåverkan. Läs gärna mer om det hos algea.com

 

Alger verkar över tid och kan bidra till ökad blodcirkulation och syresättning, vilket i sin tur ger flexibla cellmembran och en friskare vävnad inifrån och ut. Det hjälper din hund till bättre immunförsvar, hälsosam tarmflora, stärker benstomme, senor, leder, tänder och klor.

 

De kan även motverka dålig pigmentering, pälsproblem, klåda och eksem.

 

Tänk på att göra långsamma foderbyten, eftersom det kan ske en viss utrensande effekt i samband med foderbytet. Kontakta oss gärna om du har funderingar kring detta.

Alger och forskning

Algen innehåller bl a polysackariden Alginat. Vid experiment på broskceller kunde forskare se minskad s k oxidativ stress. Alginat kunde även dämpa gener som triggar inflammatoriska reaktioner i båda broskceller och immunceller. Alg-ämnet har även påvisats minska inflammation och bromsa in nedbrytning av brosk i leder, och används numera i artrosforskning.  Ungefär 60 % av alger utgörs av protein, med alla essentiella aminosyror som vi behöver. Alger har även ett högt innehåll av klorofyll, det som färgar växten grön. Klorofyll behövs för växternas fotosyntes och kan liknas vid dess blod. Klorofyll ett näringsrikt ämne med antioxidativ verkan och gynnsamt för tarmfloran.

Alger är rika på vitaminer och mineraler, bland annat vitamin B12 och järn som bidrar till minskad trötthet och utmattning. Båda två har stor betydelse för blodbildningen. Alger innehåller även magnesium som inverkar på nerv- och muskelfunktion där det bidrar till musklernas förmåga till avslappning. Det finns även gott om koppar, vitamin C och vitamin E som alla fungerar som antioxidanter och skyddar våra celler från att brytas ned av fria radikaler.